onsdag, februari 18, 2009

Free birthing

Jag antar att det var fler än jag som såg programmet om Free birthing på 5:an i går. Vad säger jag om det då? Tycker att det är underbart att vissa väljer att föda hemma, men jag tycker också att det är fruktansvärt dumdristigt att välja att föda utan erfaren barnmorska närvarande. Man riskerar både sitt eget och barnets liv. Det finns en anledning till att mödra och barndödligheten är så låg i västvärden och det är att erfaren personal håller koll på mamma och barn under graviditet och förlossning. Men som sagt jag tycker att alla som vill och som har de rätta förutsättningarna ska kunna föda hemma, men med assistans av en barnmorska som är van hemförlossningar. I Västerbotten erbjuder landstinget den tjänsten och en av mina lärare assisterar vid hemförlossningar. Men innan en mamma godkänns för hemförlossning, måste hon genomgå vissa hälsokontroller etc, allt för att både mor och barn ska må bra och överleva.

Vad tycker ni andra som såg programmet?

2 kommentarer:

Änglahår sa...

Missade detta programmet igår.
Själv kollade jag Bygglov & House ;-)

Karin sa...

Jag såg lite grann. Jag hade en bra förlossning första gången och hade säkert kunna föda hemma då jag inte utnyttjade någon smärtlindring, inte ens lustgas. Men så blödde jag rätt mycket efter, eller de fick inte stopp på blödningen då det var massa små inre blödningar. Då var det skönt att vara på sjukhuset så en läkare kunde komma och sy.

Ja, om det inte känns bra om du kommer in så säger jag ifrån. Bra att du har den synen. Man vet ju aldrig hur man känner då även om jag nu tror att jag inte skulle ha några problem med det.